bron - 3 februari 2012 Deventer Centraal

Daphne Postma
22 februari 1992


Hoe ben je bij de paardensport terecht gekomen?
Al vroeg in mijn leven ben ik in aanraking gekomen met paarden. Vanaf dat ik 4 jaar was, mocht ik af en toe op de Shetlander van de buren een rondje rijden. Toen ik 7 was, ben ik bij een manege gaan lessen en 3 jaar later was daar dan mijn eerste eigen pony, Donja. Samen hebben we alles geleerd en zijn uiteindelijk Z1 dressuur en Z springen geworden, waarbij we ook verschillende keren Overijssels Kampioen werden.

Hoe gaat het met je nieuwe paarden?
In 2011 ben ik vanwege mijn overstap naar de paarden eigenlijk weer bijna overnieuw begonnen qua niveau. In april is mijn laatste pony verkocht, waarna we op zoek zijn gegaan naar een paard. Eind mei hadden we haar gevonden: Zoratine, een merrie met al wat ervaring zodat ik een hoop van haar kon leren, maar ook met de potentie om nog hoger te komen. De eerste periode moesten we wel aan elkaar wennen, voor mij was de overgang van een pony naar een paard ook een hele stap. Een paard is toch net wat groter en voor mijn gevoel toch wat moeilijker om te rijden dan mijn pony’s. Eind augustus kwam ook Westend op mijn pad. Met Westend heb ik een paard waarmee ik ook in de eventing/Samengestelde Wedstrijd weer actief mee kan gaan doen. Hij is enorm energiek en vindt alles leuk, waardoor hij hier erg geschikt voor lijkt te zijn.

Prestaties 2011 (na benoeming sporttalent) & Vooruitgang in het afgelopen jaar/periode (trainingen, wedstrijden)?
Qua prestaties heb ik dit jaar iets minder meegedaan in vergelijking met vorig jaar, maar dat is ook niet erg gek. Het komt vooral omdat ik natuurlijk met beide paarden eerst een goede combinatie moest vormen. Ik heb gedurende het jaar op reguliere wedstrijden wel vaak een prijs behaald met beide paarden, maar echt belangrijke resultaten had ik tot eind december niet. Met beide paarden gaat het steeds beter en ze beginnen steeds fijner te lopen, dat merk ik ook terug in de resultaten. Zo zijn Zoratine en ik eind december tijdens de Sallandse Ruiterdagen in een L (1.10m) rubriek in het eerste parcours op een 2e plaats geëindigd en in het tweede parcours op een 7e. Hiermee kwalificeerden we ons voor de finale, in de finale viel helaas 1 balk. Ook in de dressuur is deze vooruitgang te merken, ik start een stuk minder dressuurwedstrijden dan dat ik bij de pony’s deed. Maar toch zie ik ook hier een stijgende lijn in de resultaten. Op 14 januari werden Zoratine en ik zelfs beloond met een 1e prijs in de L1 dressuur tijdens het concours in Mariënheem. Ik vind het belangrijk dat de paarden het ook in de dressuur goed doen, omdat dit toch de basis van het springen is en het een stukje gehoorzaamheid vereist wat ik bij het springen weer goed kan gebruiken.

Wat is je grootste succes / hoogtepunt in je carrière als sporter?
Mijn hoogtepunten als sporter zijn toch nog steeds mijn resultaten in 2010. In het indoorseizoen was ik met Elshofs Reinout Overijssels Kampioen M1 dressuur en met Donja Overijssels Kampioen Z1 dressuur. Met Donja werd ik in dat indoorseizoen ook nog 4e op de KNHS Kampioenschappen Z1 dressuur. In het outdoorseizoen werd ik met Donja weer Overijssels Kampioen Z1 dressuur en met Elshofs Reinout Overijssels Reservekampioen Z1 dressuur en 7e in het Z springen, in al deze klasses werd ik afgevaardigd naar de Hippiade.

Vooruitblik 2012
Voor 2012 hoop ik dat ik met Westend mijn eerste Samengestelde Wedstrijden kan gaan starten. Verder ben ik van plan met beide paarden voorlopig in de klasses te blijven springen waarin ik nu rijd. Zo kunnen zowel de paarden als ik een fijne basis opbouwen van waaruit we dan weer verder kunnen groeien. Ik geloof erin dat het gaat lukken, want het zijn beide ontzettend fijne paarden waarmee ik erg blij ben!

Vooruitblik 2016? Olympische Spelen?
Olympische Spelen zijn voor mijn geen realistisch doel, wel hoop ik in 2016 goed mee te draaien op nationaal niveau in het springen.

Hoe was het om Sporttalent van Deventer te worden?
Het was voor mij een hele eer om Sporttalent van Deventer 2010 te worden. Ik was erg trots en ook vooral op de pony’s (Donja en Elshofs Reinout) waarmee ik al die successen behaald heb.

Op 3 februari wordt onder andere de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan het talent van Deventer. Heb je nog tips voor aankomende talenten uit Deventer?
Ik zou ieder talent in Deventer mee willen geven dat het belangrijk is vooral plezier te blijven houden in je sport. Wanneer je plezier houdt in het trainen, kun je steeds weer de lat iets hoger leggen en steeds iets beter worden!